woensdag 23 september 2015 / Vrij Nederland /

Columns & opinie

Comfortabel wonen en geen gram CO2 uitstoten – in een container

Volledig autarkische containers, voorzien van alle comfort en die je overal kunt neerzetten. Het prototype van Sustainer Homes is een succes, maar zoals bij veel Goede & Groene Ideeën blijkt de Nederlandse regelgeving weerbarstig.

Een goed idee, en het dan gewoon uitvoeren – zo makkelijk is het soms. Gert van Vugt (26) en drie vrienden mijmerden een jaar geleden over een zo goedkoop mogelijk huis dat je overal kunt neerzetten, dat geen elektriciteit en water verbruikt en zelfs geen riolering nodig heeft. Volledig autarkisch, maar wel met alle comfort die een modern mens nu eenmaal behoeft. Ze kwamen uit op het verbouwen van oude containers. Het prototype is nu al een succes: er zijn gesprekken met verschillende investeerders (Eneco is al aan boord) en buitenlandse klanten vragen wanneer Van Vugt en vrienden kunnen leveren.

Sustainer Homes heet hun start-up. Ze maken naar eigen zeggen ‘het huis van de toekomst’, hoewel dat inderdaad misschien wat overdreven is, zegt Van Vugt lachend. ‘Maar toch, we maken wel ’s werelds eerste mobiele huis dat volledig off the grid is zonder verlies van comfort. Je kunt hierin volledig CO2-neutraal wonen.’ De container heeft bijvoorbeeld een douche, wc, 220 volt en – waarom ook niet – een vaatwasmachine.

De elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen, een warmtepomp, twee windmolentjes en een flinke accu. Gas gebruikt het huis niet: koken gebeurt op inductie en warm water komt uit een boiler, mede gevoed door warmtecollectoren. Gefilterd regenwater wordt gebruikt om mee af te wassen en te douchen en dankzij een extra filter is het zelfs geschikt om te drinken. Speciale bacteriën breken af wat door de wc gaat, en het gaat vervolgens schoon de grond in. Het enige dat je nodig hebt... lees verder op vn.nl.