woensdag 9 maart 2016 / Vrij Nederland /

Columns & opinie

De tijden van Galilei zijn toch voorbij?

Hoe rechtser de politieke overtuiging, hoe groter de geneigdheid om klimaatverandering te ontkennen. Probeem: klimaatverandering is geen politiek idee, maar een wetenschappelijk feit.

Klimaatverandering? ‘Bedacht door de Chinezen om de Amerikaanse industrie te verzwakken,’ weet Donald Trump. Hoe vaker je de zin leest, hoe intrigerender hij wordt.

Denkt Trump echt dat tienduizenden Amerikaanse klimaatonderzoekers aan ’s werelds beste universiteiten heimelijke handlangers van China zijn? En kan hij niet bedenken dat áls klimaatverandering een Chinese list is, ze precies de verkeerde hebben bedacht? China herbergt immers ’s werelds vuilste industrie en heeft juist veel te verliezen met kordaat klimaatbeleid.

Trump is een politieke clown en een electorale goudzoeker. Hij denkt langer na over de vraag of een opmerking kiezerswinst oplevert dan over wat hij nu eigenlijk beweert. Maar de mensen die hij voor zich wil winnen – klimaatontkenners – zijn niet minder intrigerend.

Vorige maand publiceerde wetenschappelijk tijdschrift Nature een meta-analyse van onderzoek naar klimaatontkenners (171 wetenschappelijke onderzoeken en 25 opinieonderzoeken uit 56 landen). Wat blijkt: het ontkennen van klimaatverandering... lees verder bij Vrij Nederland.