woensdag 8 april 2015 / Vrij Nederland / Foto: Partij van de Arbeid (CC)

Columns & opinie

Dijsselbloem, richt toch het fonds (Bijna) Gratis Geld voor Groen op

Laat Dijsselbloem een (Bijna) Gratis Geld voor Groen (BGGvG)-plan uitschrijven!

Het geld klotst Jeroen Dijsselbloem om de enkels. Als zijn ministerie van Financiën een staatslening uitschrijft, wordt deze fors overschreven en hoeft hij nauwelijks rente te betalen. Bij kort-lopende leningen betalen geldschieters juist hem rente om hun geld in de schatkist te mogen stallen. Met dank aan (onder meer) de Europese Centrale Bank die de geldkraan fors opendraait en – o ironie – zijn Griekse collega Yanis Varoufakis die de angst voor financiële instabiliteit aanjaagt.

Kunnen we niet iets zinnigs doen met al dat geld? Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radboud Universiteit, opperde onlangs op duurzaamnieuws.nl een interessant idee dat ik hier parafraseer: laat Dijsselbloem een staatslening uitschrijven waarvan we de opbrengst investeren in groene maatregelen die zich gegarandeerd terugverdienen.

Stap 1: de staatslening. Onlangs schreef het ministerie van Financiën een lening uit met een looptijd van tien jaar. Het wilde 5 miljard euro ophalen, maar kreeg 6,7 miljard. De staat betaalt 0,39 procent rente. In het plan – laten we het (Bijna) Gratis Geld voor Groen (BGGvG) noemen – schrijft Dijsselbloem nog zo'n tienjarige lening uit. Hij leent dit uit aan huishoudens die het investeren in energiebesparing die een paar stappen verder gaat dan wat ledlampen. De rente die de staat vraagt, is iets hoger, zeg 0,5 procent, om de boekhouders en -papierschuivers te betalen.

Lees verder op Blendle (€0,19).