woensdag 1 juni 2016 / Vrij Nederland / Foto: Dave Hamster via Flickr (cc)

Columns & opinie

Gas groen? Net zo groen als een light-sigaret gezond is

Shell, Total en Exon Mobil investeren steeds meer in duurzame energie. Maar een structurele zwaai naar groen? Welnee.

Groen is het nieuwe zwart, antwoordde een financieel analist op een vraag van The Guardian of oliemaatschappijen grootschalig en structureel gaan investeren in duurzame energie. Ik geloof er geen barst van.

Zeker, Big Oil investeert in groene energie. Neem Shell, dat mede-eigenaar wordt van een groot windmolenpark voor de Zeeuwse kust. Het is voor het eerst in tien jaar dat Shell serieus investeert in zon- of windenergie. Het bedrijft richt zelfs een nieuwe divisie op, ‘New Energies’, dat zich moet toeleggen op nog meer van dergelijke investeringen. Het Franse Total is een paar stappen verder en zegt onomwonden dat ‘elektriciteit de belangrijkste energiedrager van de eenentwintigste eeuw’ wordt. Het koopt voor miljarden bedrijven die zonnepanelen en accu’s maken en investeert zelfs in biogas, zodat Total in 2035 een energiemix produceert die volledig overeenkomt met de doelstellingen van de Parijse klimaatakkoorden. Zelfs Exxon Mobil, ’s werelds meest conservatieve oliebedrijf, gaat investeren in het opvangen en opslaan van CO2.

Maar ondertussen. Vorige week hielden vier van de vijf grootste private oliemaatschappijen hun aandeelhoudersvergadering... lees verder bij Vrij Nederland.