woensdag 22 april 2015 / Vrij Nederland / Foto: Minister-president Rutte (CC, via Flickr)

Columns & opinie

Het einde van onze gasbonanza is in zicht - Quo vadis, Kamp?

Minister Kamp schrijft dat we van het gas af moeten. Helaas vertelt hij niet hoe.

De voorpagina's haalde het niet, maar het is wel degelijk een document met historische waarde. Onlangs presenteerde minister Kamp (VVD, Economische Zaken) zijn Warmtevisie aan de Tweede Kamer. 'Warmtevisie', het woord alleen al doet elk mens met een gezonde levenslust gapen. Maar lees deze column tot het eind, en de historische dimensie wordt u duidelijk.

Iets meer dan de helft van alle energie die we in Nederland verbruiken, gaat naar het maken van warmte. Om te douchen, te koken, onze huizen en kantoren te verwarmen en vooral (44%) de industrie draaiende te houden. Bijna al deze warmte wordt geproduceerd met aardgas. En daar zit het probleem: over pak 'm beet vijftien jaar is ons gas op. Willen we niet aan het gasinfuus van Poetin belanden en – bijna vergeten – serieus werk maken van onze klimaatdoelstellingen, dan moeten we een alternatief vinden.

Kamp schrijft klip en klaar dat we van het gas af moeten, wat weinig regerende politici – laat staat ministers van Economische Zaken – ooit hardop hebben gezegd. Na ruim vijftig jaar komt het eind in zicht van onze gasbonanza.

Lees verder op Blendle (€0,19).