woensdag 15 juni 2016 / Vrij Nederland / Foto: Wijkvereniging Tuinwijk via Flickr (cc)

Kom op Kamp: teken voor méér groene energie!

Het land bruist van initiatieven om schone energie op te wekken. Het volk kan niet wachten hun daken vol zonnepanelen te leggen. Nu de minister nog.

Stel je eens voor: een land dat bruist van initiatieven om schone energie op te wekken. Tienduizenden mensen willen niet wachten tot grote energiebedrijven eindelijk overstag gaan, maar steken zelf de handen uit de mouwen. Scholen, verpleeghuizen en sportclubs maken plannen om hun daken vol te leggen met zonnepanelen. Ze tekenen massaal in op een subsidieregeling die ze een financieel kontje geeft – zo massaal, dat deze fors wordt overschreven. Het enthousiasme en de daadkracht klotsen over de plinten van het ministerie dat de subsidies moet verstrekken. Hoe mooi is dat?

Zo mooi is Nederland. De subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie SDE+ 2016 heeft in de eerste ronde 4 miljard euro te verdelen en werd maar liefst twee keer overtekend. Goed nieuws voor minister Henk Kamp, die schromelijk faalt in het nakomen van zijn Europese afspraken om in 2020 14 procent duurzame energie op te wekken. Hij kan wel wat hulp gebruiken (leve de participatiemaatschappij!) en als hij slim is, zegt hij meer subsidie toe. Saillant detail: dit hoeft Kamp geen cent extra te kosten, terwijl het veel meer groene stroom oplevert. Lees verder bij Vrij Nederland.