woensdag 6 januari 2016 / Vrij Nederland / Foto: Pixabay

Columns & opinie

Met deze drie voornemens helpt u het klimaat

Het zwaarbevochte klimaatakkoord ligt er. Nu bent u aan de beurt. Het kost maar weinig moeite.

En nu bent u aan de beurt. Na het zwaarbevochten Parijse klimaatakkoord en de – soort van – toezegging van dit kabinet ernaar te handelen, is het tijd voor uw duit in het zakje. Waar te beginnen? Drie suggesties die niet mogen ontbreken op uw lijstje met goede voornemens.

1. Kies een volledig groen elektriciteitsbedrijf. Vergeet E-On of andere grote energiemaatschappijen die vasthouden aan steenkolen en grijze sjoemelstroom met een groen Noors certificaat. Overstappen is niet eng en u hoeft alleen maar een webformulier in te vullen. Mijn persoonlijke leverancier is Vandebron die honderd procent groene energie (met name windenergie van boeren) direct van de bron verkoopt. Kies wat bij u past; op www.hier.nu vindt u een ‘groene stroomchecker’ en op wisenederland.nl een rangordening van energiebedrijven.

2. Stap over naar een eerlijke bank. Veel grote banken hebben op papier een keurig duurzaam beleid, maar in de praktijk blijkt geld al te vaak belangrijker. Als het maken van winst en gewetensvol handelen samen gaan, vliegen de trotse persberichten de deur uit. Maar bij echt pijnlijke keuzes zeggen de banken lees verder bij vn.nl