dinsdag 1 juni 2010 / Internationale Samenwerking /

Columns & opinie / Column: Chef Globalisering

Nairobi redt Washington

Elke maand belicht Evert Nieuwenhuis in het tijdschrift Internationale Samenwerking een actuele, mondiale kwestie.

Steeds vaker komen technologische hoogstandjes uit (voormalige) ontwikkelingslanden. De vijfhonderd grootste bedrijven hebben 98 Research & Development-afdelingen in China en 63 in India. IBM heeft meer mensen in ontwikkelingslanden in dienst dan in Amerika. Geen enkel bedrijf vroeg vorig jaar meer internationale patenten aan dan het Chinese Huawei, zo vatte The Economist deze ontwikkeling onlangs samen.
De opvallendste innovatie op het gebied van hulpverlening komt uit Kenia: Ushahidi, een website waarmee rampen real time in kaart worden gebracht. Zo werkt het: slachtoffers van (natuur)geweld sms-en hun relaas naar een speciaal telefoonnummer. De software van Ushahidi herkent de positie van de mobiele telefoon en laat deze meldingen zien op een kaart van Google-maps. De inhoud van het bericht verschijnt als je er op klikt. Dankzij deze kaart kan iedereen in een oogopslag zien waar de nood het hoogst is. Vroeger moesten hulpverleners een rampgebied intrekken en aan hun hoofdkwartier de stand van zaken doorgeven. Nu vertellen mensen het zelf: de wisdom of the crowds.
In theorie is het systeem fraudegevoelig. Slachtoffers kunnen hun nood aandikken in de hoop sneller geholpen te worden en relschoppers kunnen geweld fingeren om hun tegenstanders te provoceren. Maar tot nu toe zijn er geen gevallen bekend van ernstig misbruik.
Ushahidi – Swahili voor ‘getuigenis’ – ontstond tijdens de verkiezingsrellen in Kenia. Programmeurs uit Nairobi zette het programma in een week in elkaar nadat een Keniaanse blogger het idee opperde. Ushahidi is gemaakt van open source software en hulpverleners, mensenrechtenactivisten of journalisten kunnen het programma gratis downloaden via www.ushahidi.com. Zo werd Ushahidi ingezet na de aardbeving op Haïti, waarbij de radio het telefoonnummer bekend maakte. Waarnemers gebruikte de software tijdens verkiezingen in India, Mexico, Libanon en Afghanistan. In Zambia worden er medicijnvoorraden mee in kaart gebracht. Afgelopen winter legden sneeuwstormen het openbare leven in Washington plat. Via Ushahidi konden mensen elkaar laten weten waar de straten onbegaanbaar waren en welke route nog open was. Wie had dat gedacht: Keniaanse whizzkids ontzetten de bewoners van de Amerikaanse hoofdstad.