woensdag 14 oktober 2015 / Vrij Nederland /

Columns & opinie

Nederland subsidieert het gebruik van fossiele brandstof wél

Volgens Kamp gaan er geen subsidies naar fossiele brandstof. Alleen gekke henkie zal hem geloven.

Minister Henk Kamp zei het begin dit jaar in de Tweede Kamer met grote stelligheid: ‘Ik kan de Kamer vertellen dat er in Nederland geen euro subsidie naar fossiele energie gaat. Er gaat alleen subsidie naar duurzame energie.’

Ik heb een zwak voor Henk Kamp (VVD, Economische Zaken). Misschien komt het door zijn Twentse accent dat mijn verwen-oma vroeger ook had, zijn houterige manier van bewegen of die onderkoelde zinnen die onder zijn uitgestreken gelaat een smeulende gedrevenheid verraden. Misschien is het zijn moed. Ook al kookt Groningen van woede om de zoveelste aardbeving of de publicatie van een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat klip en klaar stelt dat Den Haag nooit ene suikerbiet heeft gegeven om de veiligheid van Groningers – Kamp reist af naar de plaats des onheils, kijkt de ziedende Groningers recht in de ogen en zegt: ‘Sorry.’ Respect.

Kamp maak je niet snel gek. In een volle zaal klaagde een Groningse demonstrant ooit over de hardhandige manier waarop hij door de politie werd bejegend. Het publiek joelde, maar Kamp bleef Kamp: ‘Daar zult u het dan wel naar gemaakt hebben.’ Je zou willen dat alle ouders hun kinderen zo opvoeden.

Lees verder op www.vn.nl (gratis voor abonneés, €0,19 voor anderen)