woensdag 3 februari 2016 / Vrij Nederland / Foto: Eva Broekema/Greenchoice Warme Truiendag

Columns & opinie

Nee, sorry, de Warme truiendag is niet genoeg

Vandaag is het Warme truiendag. Gezellig, maar helaas zijn grotere en vervelendere offers nodig.

Een warme trui aantrekken zodat de verwarming een graadje lager kan. Wie kan daar op tegen zijn? Niemand. Ik sneert dagelijks tegen vrouw en dochters dat ze gewoon een trui moeten aantrekken als ze het koud hebben. Die verwarming gaat niet hoger, want wie moet dat allemaal betalen? En die ijsberen die jullie zo zielig vonden, weet je nog? (Zodra ik de kamer uit ben, gaat de thermostaat uiteraard direct naar 21 graden.) Maar om een landelijke Warme Truiendag te organiseren? Alsjeblieft, laten we even serieus blijven.

Vrijdag 5 februari ‘vieren’ 150.000 mensen door heel Nederland een ‘positieve dag’: de Warme Truiendag. Universiteiten doen mee, maar ook kinderboerderijen, woningcorporaties en jeugdherbergen. Ontwerpster Carolien Evers heeft zelfs ‘De Trui van 2016’ ontworpen, het patroon kunt u gratis downloaden op www.warmetruiendag.nl. De ‘acties’ beloven een gezellige boel te worden, maar hebben heus ‘een serieuze boodschap: verwarm jezelf, niet de wereld’.

De ellende met dit soort blije duurzaamheid-is-leuk-en-jij-kunt-het-verschil-maken-dus-doe-mee!!!-festiviteiten is dat ze je het gevoel geven dat je goed bezig bent. Dat jij heus je steentje bijdraagt, dat het aan jou niet ligt dat de ijsbeer verdrinkt. Eigenlijk kun je... lees verder op Vrij Nederland.