donderdag 1 september 2011 / Internationale Samenwerking /

Columns & opinie / Column: Chef Globalisering

Shop till they drop

Elke maand belicht Evert Nieuwenhuis in het tijdschrift Internationale Samenwerking een actuele, mondiale kwestie.

“Een voor een voor een zakten we in elkaar”, vertelt Yan Chornai vanaf haar ziekenhuisbed aan persbureau Reuters. De hitte, de eindeloze diensten en de stank van chemicaliën is haar te veel geworden. De 23-jarige Cambodjaanse werkt in een fabriek waar kleding voor H&M wordt gemaakt. Het is het zoveelste geval van de ‘flauwvalziekte’ die rondwaart in de fabrieken van Cambodja. Meer dan 1.200 gevallen telde een Cambodjaanse vakbond halverwege deze zomer. Sportmerk Puma moest zich zelfs twee maal kort achter elkaar verantwoorden voor het flauwvallen van honderden werknemers bij een toeleverancier.
Een rapport van de onafhankelijke Fair Labour Association, uitgevoerd op verzoek van Puma, liegt er niet om. In de fabriek Huey Chuen gingen tijdens het eerste incident in twee dagen 225 van de 3.400 werknemers tegen de vlakte, veel meer dan de 4 à 5 werknemers die normaal gesproken per maand onderuit gaan bij het maken van onze hippe gympies. Het is volgens FLA ‘zeer waarschijnlijk’ dat ze bezweken aan de chemicaliën die gebruikt worden. Mondkapjes zijn er niet, er is te weinig ventilatie in de fabriekshallen met temperaturen die oplopen tot 40 graden Celsius en de omgang met de lijm en oplosmiddelen – waaronder het giftige en verboden tolueen – is onverantwoord slordig. Werkdagen van 24 uur, zonder voldoende voedsel en water, doen de rest. Opvallend is ook het hoge aantal gevallen van diarree, gebrekkige elektrische bedrading en het ontbreken van brandoefeningen – en ga zo maar door.
De textielindustrie groeit als kool in Cambodja; vorig jaar met maar liefst 28 procent. Er werken 300 duizend mensen in deze bedrijfstak, die na toerisme en landbouw de grootste inkomensbron is. Vooral Chinese textielbedrijven investeren in Cambodja, omdat de lonen in eigen land te snel stijgen. Goed voor de groeicijfers, slecht voor de gezondheid van Yan Chornai en haar collega’s. Waarom raken bedrijven als H&M en Puma telkens weer verwikkeld in dit soort schandalen, ondanks al die fraaie gedragscodes en nog mooiere beloften? Ik kan maar een reden bedenken: omdat ze het niet belangrijk genoeg vinden om het koste wat kost te voorkomen. Net als hun klanten.