woensdag 1 december 2010 / Internationale Samenwerking /

Columns & opinie / Column: Chef Globalisering

Twee miljard werknemers

Elke maand belicht Evert Nieuwenhuis in het tijdschrift Internationale Samenwerking een actuele, mondiale kwestie.

‘Ik heb twee miljard werknemers die ik voor je aan het werk kan zetten. Wat wil je ze laten doen?’ Niet gespeend van enige bravoure stelde de Amerikaan Nathan Eagle deze vraag op een congres van TED, de befaamde ontmoetingsplek van originele geesten en spannende ideeën. Eagle is de bedenker van txteagle, een dienst die klusjes distribueert via sms’jes in ruil voor kleine bedragen. De wereld kent 4,6 miljard mensen met een mobiele telefoon en driekwart daarvan woont in ontwikkelingslanden. Kunnen we met die enorme aantallen niet iets slims doen, vroeg Eagle zich af.
Crowdsourcing was zijn antwoord: het opbreken van een groot karwei in kleine taken die je onder een flink aantal mensen verspreidt. Via txteagle helpen Soedanezen bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van kaarten voor satellietnavigatie. In Kenia vertalen telefoonbezitters reclameslogans in lokale dialecten en sms-en ze welke commercials ze op tv zien, zodat bedrijven kunnen controleren of hun spotjes daadwerkelijk worden uitgezonden. Ook het verzamelen van lokale voedselprijzen (bij de voedselcrisis van 2008 moest de Wereldbank toegeven dat ze nauwelijks wist hoe duur meel is op het platteland van Mexico of Benin) behoort tot de mogelijkheden. Txteagle betaalt zijn medewerkers in de vorm van extra beltegoed of via het mobiele betaaldienst M-PESA, waarmee veel Oost-Afrikanen elkaar onderling betalen.
Hype of doorbraak? Hype, denk ik. Toegegeven: txteagle heeft een indrukwekkend bereik met twee miljard mensen in tachtig landen. Maar hoe welverdiend een zakcentje ook is, de armoede zal er niet door verdwijnen. Misschien schuilt daarin ook niet de toegevoegde waarde van deze virtuele outsourcer. Het is een experiment, mogelijk een opmaat naar iets groters. Txteagle zoekt de grenzen op van wat er met slimme toepassingen van bestaande technologie mogelijk is. Nathan Eagle roept iedereen op om nog meer toepassingen voor zijn product te vinden. Ik heb nog niets kunnen bedenken, maar het concept laat me maar niet los. Heb jij een slim idee? Laat ‘m achter op txteagle.com.