woensdag 7 oktober 2015 / Vrij Nederland /

Columns & opinie

Verbeter de wereld, koop Shell!

Een groen gezelschap wil Shell olievrij maken door aandelen te kopen. Verbeter de wereld, koop Shell!

Ooit had ik met mijn goede vriend Eelco Fortuijn het idee om het GGG op te richten: het Geheime Groene Genootschap. We zouden bestaan uit idealisten die hun bedrijf of organisatie wilden verduurzamen. Lidmaatschap kende maar één verplichting: bij elke rondvraag informeren naar de groene ambities. Of je nu in de raad van bestuur van een multinational zat, de ouderraad van de crèche of de commissie Nieuw Koffieapparaat op de afdeling: kies iets concreets – van led-lampen op de wc tot olieboren in Alaska – en houd vol.

Het GGG is er nooit gekomen. Eelco richtte de succesvolle ngo FairFood op en nog wat andere duurzame initiatieven, en ik – tja, ik kijk vanaf de zijlijn naar de wereld en schrijf daar zure of juist vrolijke stukjes over. Zo niet collega-journalist Mark van Baal. Hij stak zijn handen uit de mouwen en richtte een Niet-geheim Groen Gezelschap op: Follow This.

Follow This wil Shell groen maken door aandelen te kopen. Voor 26 euro (de dagwaarde plus 5 euro administratiekosten) koop je met een paar muisklikken via een aandeel. Namens jou en andere Follow This-leden neemt Van Baal op de aandeelhoudersvergadering het woord en vraagt in nette bewoordingen wanneer Shell nu eindelijk eens verandert van fossiele dinosaurus in een modern energiebedrijf dat kan floreren in de onvermijdelijke, olievrije toekomst. Lees verder op Blendle (€0,19)...