woensdag 20 januari 2016 / Vrij Nederland / Foto: Wikimedia

Waarom je best een bitterbal-vegetariër mag zijn

Een goedgekozen zonde stelt u in staat een beter mens te zijn.

Waarom niet gewoon vegetariër worden? Fijn dat je mensen adviseert minder vlees te eten, schreef Menno Harsveld vorige week in VN’s brievenrubriek, maar het is veel beter om helemaal geen vlees te eten. Beter voor het milieu en vooral: moreel superieur. ‘Er is geen enkele morele rechtvaardiging om anderen onnodig te exploiteren en te doden.’ Dat geldt voor mensen, maar ook voor dieren: ‘Diersoort is een even willekeurig en irrelevant criterium als huidskleur of geslacht.’

Altijd hetzelfde gezeik met Goed Doen: het kan altijd beter. Luister je een keer naar je geweten, is het nog steeds niet goed. Wanneer is goed goed genoeg?

Jaren geleden probeerde ik vegetariër te worden. Tijdens het maken van reportages over de bio-industrie (onder meer voor VN) zag ik het dierenleed met eigen ogen. Van verveling en stress vechtende biggetjes, zeugen die levenslang in een kooi leven die nauwelijks groter is dan zijzelf – mijn geld zou deze martelpraktijken niet langer in stand houden.

Thuis werd mijn besluit door mijn vegetarische vrouw en vlees-is-zielig-maar-mag-ik-nog-een-knakworst-dochters bejubeld. Tijdens de lunch op kantoor hield ik ondanks hoongelach mijn poot stijf: voor mij geen vlees. En dreigde de verleiding te sterk te worden, dan hoefde ik alleen maar aan die zielige biggetjes te denken.

Maar mijn idealisme was niet opgewassen tegen de bitterbal. Als de schaal rondging in het café bezweek mijn geweten steevast. Ze zijn te lekker, geen bloedend biggenoortje of zielige zeug is sterker dan de bitterbal. Wat voor vegetariër ben je als je bitterballen eet? Ik was mislukt als vegetariër en schoof mijn morele hoogmoed terzijde. Spoedig at ik vlees als altijd.

Nu koester ik een meer menselijke moraal: eet zo min mogelijk vlees, en anders biologisch. Behalve bitterballen: die mag ik zoveel eten als ik wil. Het werkt; al jaren eet ik nauwelijks vlees.

Zo gaat het met alle goede voornemens. Geen enkel dieet is vol te houden als je jezelf niet af en toe een roomsoes toestaat. Wil je minder zielloos zappen op de bank en vroeger naar bed om een goed boek te lezen? Alleen haalbaar als je zo nu en dan een avond vergooit met de afstandsbediening als beste vriend. Een goedgekozen zonde stelt u in staat een beter mens te zijn.

Laat het betere niet de vijand van het goede zijn. Als het u wel lukt om geen vlees te eten: hulde. Wie minder standvastig is gebakken, streeft naar het hoogst haalbare – en beloont zijn goede gedrag met een bitterbal.