woensdag 1 september 2010 / Internationale Samenwerking /

Columns & opinie / Column: Chef Globalisering

Wereldbank koopt seks

Elke maand belicht Evert Nieuwenhuis in het tijdschrift Internationale Samenwerking een actuele, mondiale kwestie.

Jonge meisjes met geld verleiden tot onveilige seks is niet iets om trots op te zijn. Geldt dat ook voor het omgekeerde? Mag je jonge meisjes met een handvol dollars aanzetten tot het vermijden van risicovolle seks?
De Wereldbank financierde onderzoek in Malawi waaruit blijkt dat veilige seks te koop is. Anderhalf jaar lang kreeg een groep meisjes tussen de dertien en 22 jaar tot vijftien dollar per maand uitgekeerd (ruim zestig procent van het gemiddelde inkomen per hoofd van de bevolking). Het enige dat de meisjes hiervoor moesten doen, was naar school gaan. Een controle groep kreeg geen bedrag voor schoolbezoek en een derde groep kreeg het geld zonder voorwaarden.
Het zal niet verbazen dat de meisjes die geld kregen om naar school te gaan dat ook vaker deden. Intrigerender is dat bij deze meisjes maar liefst zestig procent minder hiv/aids voorkwam. Schoolgaande meisjes hebben minder tijd voor seks, maar dat is niet de enige verklaring. Ook onder de meisjes die geld kregen zonder de voorwaarde naar school te gaan, kwam minder hiv/aids voor.
Hoe kan dat? Voor aanvang van het onderzoek had een kwart van de 15-dollar meisjes seksuele relaties met oudere mannen (die vaker besmet zijn) en hen daarvoor per maand betaalden met geld of cadeaus ter waarde van gemiddeld 6,5 dollar. In de anderhalf jaar dat de Wereldbank bijna twee keer zoveel betaalde, lieten de meisjes de onveilige minnaars vaker in de kou staan. De Wereldbank kocht het foute seksgedrag van de meisjes af.
In de strijd tegen aids zijn resultaten belangrijker dan morele hoogdraverij. Maar het succes op de korte termijn wordt betaald met ellende in de toekomst. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de foute minnaars meer geld voor seks gaan bieden? Hulporganisaties zijn dan verwikkeld in een concurrentieslag met loverboys, pooiers en sugar daddies. Maar bovenal houd je het houdt het idee in stand dat seks geld waard is: of een lokale sugar daddy koopt het van je, of de Wereldbank uit Washington.