woensdag 29 juni 2016 / De Correspondent / Foto: Taryn via Flickr (cc)

Nieuws & achtergrond

Dit betekent vlees eten voor onze planeet

Twee flinke entrecotes leiden tot evenveel broeikasgassen als een autorit van Amsterdam naar Barneveld. Maar eet je 80 procent plantaardig en 20 procent vlees of vis, dan bespaar je 9 procent van jouw totale CO2-uitstoot voor voeding. Wat zijn de gevolgen van vlees eten voor klimaat en milieu?

De conclusie van dit artikel kan ik alvast verklappen: vlees heeft een disproportioneel grote ecologische voetafdruk.

Geen wereldschokkende stelling, maar voor onze zoektocht Hier lees je meer over de missie die deze reeks wil beantwoorden. naar een duurzame voedselproductie wil ik zo precies mogelijk omschrijven hoe groot de ecologische gevolgen van een plakje ham, kipfilet of biefstuk zijn.

In komende artikelen ga ik op zoek naar hoe een duurzame veeteelt eruit kan zien en hoe consumenten aangezet kunnen worden om minder Hier vind je alvast een artikel over een (vermeend) duurzaam alternatief voor vlees: insecten. vlees te eten. En hier nog een.

Maar nu eerst de cijfers. Wat is de milieubelasting van vleesconsumptie en hoe verhoudt die zich tot andere eiwitbronnen? En hoe zou de wereld eruitzien als iedereen flexi- of vegetariër wordt?

Lees verder op De Correspondent (gratis).