woensdag 24 juni 2015 / Vrij Nederland / Foto Dennis Jarvis (CC) / china duurzaamheid india

Columns & opinie

China ziet het groene licht

Niet China, maar India zou het grootste obstakel voor een mondiaal klimaatakkoord kunnen zijn.

Welk land staat een mondiaal klimaatakkoord in de weg? Grote kans dat u China noemt, het land waarvan u waarschijnlijk denkt dat het dagelijks een stuk of wat kolencentrales opent. Onzin: China wordt in hoog tempo groen en duurzaam.

Onlangs beloofde de G7 dat de wereldeconomie aan het eind van de eeuw CO2-vrij zal zijn – veilig ver weg, als onze achterkleinkinderen aan het roer staan. De belofte was een opmaat voor de grote klimaatconferentie die begin december plaatsvindt in Parijs.

China zat niet bij de G7 aan tafel en zet nu al forse stappen in diezelfde richting. Het land van de grote getallen verstookt fors minder kolen ('s werelds meest vervuilende energiebron) en investeert zwaar in groene energie. Het wil meer dan duizend kolencentrales sluiten en voert hervormingen in door die kolen te benadelen en duurzame energie te bevorderen.

De groei van de Chinese energievraag in 2014 werd gevoed door groene energie (met name zon en wind), waardoor deze toename praktisch CO2-vrij was. Twee invloedrijke Chinese denktanks voorspellen...

Lees verder op Blendle (€0,19)