Artikelen in 'Columns & opinie' - X
/2809.jpg
woensdag 30 september 2015 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Waarom ik geen haar beter ben dan Volkswagen

We zijn allemaal voor het milieu, tenzij het ons geld kost – net als Volkswagen. Mij lukt het niet mijn oude Mercedes naar de sloop te brengen.

/3824.jpg
dinsdag 1 augustus 2017 / Vrij Nederland

Columns & opinie

In de spiegel van de paskamer

Aan die spotgoedkope T-shirts kleeft bloed van de naaisters die ze maakten. En een drekkig spoor van chemicaliën, broeikasgassen en waterschaarste. Het kan anders!

/3558.jpg
woensdag 30 november 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

De laatste waarschuwing van een machteloze klimaatwetenschapper

Mijn laatste column in Vrij Nederland als weekblad. "Vaarwel."

/3563.jpg
woensdag 23 november 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Fossiele lobbyisten lopen de deur plat bij de EU

Fossiele lobbyisten lopen de deur plat bij de EU, schone pleitbezorgers komen er nauwelijks in.

/3564.jpg
woensdag 16 november 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

We mogen niet meer zelf bepalen welke waterkoker we aanschaffen, en dat is goed

Soms is een beetje betutteling goed voor ons, ook als het de waterkoker betreft. We kiezen telkens voor energieslurpende apparaten en goedkoop-is-duurkoop.

/3565.jpg
woensdag 9 november 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Shell wil tegelijkertijd fossiel én groen zijn, en dat gaat niet samen

Circa 1 procent van Shells investeringsbudget gaat naar duurzame energie. De rest is nog steeds olie, olie, olie.

/3566.jpg
woensdag 2 november 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

De overheid zou alleen nog maar duurzame koplopers moeten steunen

Alleen duurzame veehouderij heeft nog toekomst, zegt de SER. Wie niet duurzaam boert, krijgt financiële steun om het veld te ruimen. Welke andere sectoren kunnen we met dit principe duurzamer maken?

/3567.jpg
woensdag 26 oktober 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Waarom een verbod op kindermarketing vooral symptoombestrijding is

Een verbod op kindermarketing is een goed idee, maar uiteindelijk is hun gezondheid ook de verantwoordelijkheid van de ouders.

/3569.jpg
woensdag 12 oktober 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Wedden dat jouw nieuwe T-shirt van bloedtextiel is gemaakt?

We zijn de Rana Plaza-ramp alweer zowat vergeten. Kledingbedrijven toonden rouw en er zou geen spatje bloed meer aan ons nieuwe shirtje kleven. Onzin: de kledingindustrie is geen steek veranderd.

/3568.jpg
woensdag 5 oktober 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Voor Lego is duurzaamheid een speeltje. Net als voor jou en mij

Groene Lego kan al een tijdje, maar dat vindt het bedrijf te duur. Kortzichtig en egocentrisch, net als overal.

/3570.jpg
woensdag 28 september 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Allemaal lekker bijen redden, terwijl de mensheid met uitsterven wordt bedreigd

Al dat onvermoeibare duurzame optimisme, soms krijgt Evert Nieuwenhuis er een aanval van allesverzengend cynisme van.

/3571.jpg
woensdag 21 september 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Zo groen als Costa Rica, zo grijs zijn (en blijven) wij

Elektriciteit is in Costa Rica volledig groen, maar de rest van de energie (olie) is nog altijd smerig. Nee, het is toch geen goed voorbeeld voor Nederland.

/3350.jpg
woensdag 6 juli 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Waarom het afscheid van olie een sociaaleconomische ramp zal zijn

De keerzijde van de medaille: de overgang naar schone energie zal enorme politieke instabiliteit veroorzaken. De rampspoed die volgde op de Arabische Lente is hierbij vergeleken klein bier.

/3351.jpg
woensdag 22 juni 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Goed nieuws: de gouden eeuw van groene energie breekt eindelijk aan

Een nieuwe prognose laat zien: de omslag naar duurzame energie komt eraan. En niet in een verre toekomst, maar over tien jaar al.

/3352.jpg
woensdag 15 juni 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Kom op Kamp: teken voor méér groene energie!

Het land bruist van initiatieven om schone energie op te wekken. Het volk kan niet wachten hun daken vol zonnepanelen te leggen. Nu de minister nog.

/3353.jpg
woensdag 8 juni 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Waarom schuldgevoelens het klimaat niet helpen

We wéten wel dat de natuur sneuvelt door toedoen van de mens, maar stellen hardnekkig vast: niet door onszélf.

/3354.jpg
woensdag 1 juni 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Gas groen? Net zo groen als een light-sigaret gezond is

Shell, Total en Exon Mobil investeren steeds meer in duurzame energie. Maar een structurele zwaai naar groen? Welnee.

/3324.jpg
woensdag 25 mei 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Klimaatverandering, probleem uit een vleesrijk verleden

De meest irritante betweters zijn fervente vegetariërs en veganisten. Maar ze hebben wel gelijk.

/3349.jpg
woensdag 18 mei 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Ook klanten zijn verantwoordelijk

Prima om oliemaatschappijen aan te pakken, maar ook de klanten zijn verantwoordelijk.

/3308.jpg
woensdag 11 mei 2016 / Vrij Nederland

Columns & opinie

Eindelijk: klimaatverandering staat prominent op de verkiezingsagenda

Nooit eerder zagen we tijdens Amerikaanse verkiezingen zoveel aandacht voor het klimaat, energie en milieu. Dat belooft wat voor Nederland.

Toon meer berichten