Artikelen in 'Reportages & interviews' - X
/4402.jpg
woensdag 2 oktober 2019 / Vrij Nederland

"Het bbp is het machtigste cijfer ter wereld, maar bijna niemand weet wat het echt betekent"

Het bruto binnenlands product (bbp) is met afstand het invloedrijkste cijfer ter wereld. Maar het meet alleen de economische activiteit in een land, niet het welzijn van de inwoners. Dat kan beter, denkt econoom Rutger Hoekstra. Hij ging op zoek naar een nieuwe maatstaf.

/4290.jpg
donderdag 4 april 2019 / Vrij Nederland / De Standaard

David Wallace-Wells: 'Het is erger dan je denkt, veel erger'

‘Enige vorm van apocalyptische opwarming is onvermijdelijk,’ zegt David Wallace-Wells, auteur van De onbewoonbare aarde, een indrukwekkend boek over klimaatverandering. ‘Onze kinderen en kleinkinderen zullen ons vervloeken om wat we gedaan en wat we niet gedaan hebben.’

/4250.jpg
dinsdag 5 februari 2019 / Vrij Nederland

'De mens is de psychologie te machtig'

Voor zijn nieuwe boek What’s wrong with me? Gezichten achter de DSM interviewde Vittorio Busato vijftig mensen over hoe zij hun diagnose ervaren. De ‘bijbel van de psychodiagnostiek’ is een nuttig instrument in het classificeren van psychische aandoeningen, maar het leidt ook onvermijdelijk tot hokjesdenken. Zijn boek is bedoeld als tegengeluid: een lofzang op de menselijke variëteit.

/4253.jpg
woensdag 16 januari 2019 / Vrij Nederland

"Eerlijke kleding moet de norm zijn"

De Britse Safia Minney (1964) is met haar fair trade-kledingmerk People Tree een pionier in de eerlijke en duurzame kledingindustrie. ‘Er was een tijd dat mensen dachten dat fair trade kleding nooit wat zou worden. Nu dragen actrices onze kleding en het scheelde weinig of Kate Middleton was in een van onze jurken getrouwd met prins Harry.’

/3664.jpg
zaterdag 31 december 2016 / de Volkskrant

Een iPhone, een koelkast, je leent ze van de aarde

Om uitputting van de aarde te stoppen, moet de economie worden ingericht als bibliotheek, stellen de schrijvers van Material Matters. Bezit bestaat dan niet meer en consumenten huren bijvoorbeeld hun telefoon. Alleen zo hebben makers baat bij recycling van grondstoffen.

/3230.jpg
zaterdag 6 februari 2016 / Vrij Nederland

"Wie zit er aan het stuur, de politiek of de industrie?"

Wat doe je als bedrijf wanneer nieuwe duurzame initiatieven je geen profijt opleveren? Je stelt nieuwe producten in een kwaad daglicht en zorgt dat je zelf meeschrijft aan overheidsbeleid. Hoe Philips, Shell en Gasunie democratisch genomen besluiten ondermijnen.

/2892.jpg
woensdag 18 november 2015 / Vrij Nederland en De Standaard

Aandacht is ons meest intieme bezit, vindt 'machofilosoof' Matthew Crawford

‘Macho-filosoof’ Matthew Crawford ziet ze overal: opdringerige prikkels die onze aandacht willen omzetten in geld. Dat is verontrustend, want aandacht is ons meest intieme bezit, evenveel waard als schone lucht en water. ‘Zonder aandacht kun je niet nadenken of genieten. We moeten de wereld buiten ons hoofd heroveren.’

/2719.jpg
woensdag 9 september 2015 / Vrij Nederland

Van barricade naar bedrijf

Vrij Nederland bestaat 75 jaar en portretteert 75 vernieuwers. Ik sprak met de groene ondernemer Aart van Veller en zijn hippie-ouders over idealisme. Wat hebben de hippies van toen en de feestidealisten van nu met elkaar gemeen? Wie bereikt het meest?

 

/2612.jpg
woensdag 10 juni 2015 / Vrij Nederland

Vrij Nederland presenteert de Nerd 101: Green Tech

De Nerd 101 bestaat uit 101 interessantste technologen, uitvinders en knutselaars van Nederland. De Willie Wortels en Professor Barabassen van deze wereld, maar dan echt: mensen die complexe problemen oplossen door slim en creatief gebruik te maken van technologie. Dit zijn de interessantste nerds in de categorie Green Tech.

/2608.jpg
woensdag 10 juni 2015 / Vrij Nederland

Vrij Nederland presenteert de Nerd 101: Smart Food

De Nerd 101 bestaat uit 101 interessantste technologen, uitvinders en knutselaars van Nederland. De Willie Wortels en Professor Barabassen van deze wereld, maar dan echt: mensen die complexe problemen oplossen door slim en creatief gebruik te maken van technologie. Dit zijn de interessantste nerds in de categorie Smart Food.

/2977.jpg
woensdag 6 mei 2015 / OneWorld.nl

"Smart Energy rocks!"

Negen startups op het gebied van energie presenteerden zich op de Smart Energy Demo Day van Rockstart. “Join us in one of the greatest opportunities of the 21st century.”

/2708.jpg
maandag 24 november 2014 / OneWorld.nl

Insecten zijn de nieuwe sushi

Waarom zou je in hemelsnaam insecten willen eten? “Omdat ze zo lekker zijn”, zegt ontwerpster Julene Aguirre “Als je ze op de juiste manier serveert en presenteert, kunnen insecten zomaar de nieuwe sushi worden.”

/2569.jpg
woensdag 16 april 2014 / OneWorld

Thomas Piketty: ‘Ongelijkheid is gevaarlijk’

Het eertste Nederlandstalige interview met de Franse econoom Thomas Piketty. “Mijn data laten juist zien dat ongelijkheid geen natuurwet van het kapitalisme is.” 

/2501.jpg
donderdag 1 maart 2012 / OneWorld

“Europa rommelt zich door de crisis heen”

Grenzen dicht in tijden van crisis? Juist vrijhandel kan onze economie uit het slop trekken, betoogt Pascal Lamy, voorman van de Wereldhandelsorganisatie. Maar zwak Europees leiderschap staat een oplossing in de weg.

/2502.jpg
woensdag 1 februari 2012 / OneWorld

“Wij zijn niet langer de baas in de wereld”

Portugal vraagt Angola om een lening, China moet de euro helpen redden: de crisis zet de wereld op z’n kop. Wat zijn de gevolgen op de lange termijn? OneWorld vroeg het aan het orakel van de financiële wereld, Martin Wolf van de Financial Times.

/2588.jpg
zaterdag 4 juni 2011 / Vrij Nederland & De Standaard

"Wij zijn goedkoper dan machines"

Zij maken onze gadgets, soms tot de dood erop volgt: de jonge Chinezen van Foxconn. Evert Nieuwenhuis ging als eerste Nederlandse journalist op bezoek bij de fabrieken waar onze iPads en iPhones worden gemaakt. 

/2881.jpg
woensdag 1 juni 2011 / Esquire

Onder Heeren

“Waar anders vind je nog gelijkgestemden?” vraagt de voorzitter retorisch. Na jaren van dalende ledenaantallen vinden steeds meer ‘heren’ hun weg terug naar de sociëteit. Een beetje netwerken, maar toch vooral voor een “geestig en intelligent gesprek”. Verslaggever Evert Nieuwenhuis omzeilde de ballotage

/2507.jpg
zaterdag 14 mei 2011 / Vrij Nederland

De jacht op het ultieme shot - profiel van de thuisbarista

Ze geven honderden tot duizenden euros uit om ‘goddelijke espresso’ te maken en tikken hun vingers blauw op internetfora. Wat drijft de thuisbarista?

/2509.jpg
zaterdag 11 december 2010 / Vrij Nederland

Het groene vergezicht

De overgang van fossiele naar duurzame energiebronnen komt in Nederland maar niet van de grond. Hoe komt dat?

/2511.jpg
zaterdag 19 juni 2010 / NRC Handelsblad

Krulstaarten in een rijtjeshuis

Dubbelboer Joost van Alphen houdt de ene helft van zijn varkens in kale hokken, de andere scharrelt in de buitenlucht. Gewetensvragen van een welwillende boer. 'Als we kip eten, is dat niet altijd biologisch.'

Toon meer berichten