Artikelen in 'Reportages & interviews' - X
/3796.jpg
maandag 12 juni 2017 / Zilt

Reportages & interviews

'Het ging mij om het bouwen'

Vijftien jaar bouwde Tom Pollmann bijna dagelijks aan zijn Emma, een perfecte replica van een Noorse reddingsboot uit 1909. Maar na slechts enkele korte zeereizen ligt zijn Colin Archer nu te koop. Droevig is Pollmann niet: “Ik heb volop van de bouw genoten.”

/3752.jpg
woensdag 26 april 2017 / Zilt Magazine

Reportages & interviews

Oversteek als revanche

Verslag van mijn eerste oversteek op eigen kiel naar Southwold. Een schitterende tocht met veel zon en hemelse winden, maar gelukkig niet zonder avontuur.

/3732.jpg
donderdag 30 maart 2017 / Zilt

Reportages & interviews

De ziel van Zilt

Ze treden niet graag op de voorgrond. Maar bij het tienjarig bestaan van Zilt vertellen de makers graag over het ontstaan van hun blad en over wat hen drijft. Ontmoet het driemanschap dat de brug van Zilt bestiert.

Ontij en overmoed
donderdag 26 januari 2017 / Zilt

Reportages & interviews

Ontij en overmoed

Tijdens zijn eerste oversteek op eigen kiel raakt Evert Nieuwenhuis in de problemen voor de kust van Scheveningen. Hij is een van de 1529 watersporters waarvoor de KNRM in 2016 in actie kwam. Wat ging er mis?

/3664.jpg
zaterdag 31 december 2016 / de Volkskrant

Reportages & interviews

Een iPhone, een koelkast, je leent ze van de aarde

Om uitputting van de aarde te stoppen, moet de economie worden ingericht als bibliotheek, stellen de schrijvers van Material Matters. Bezit bestaat dan niet meer en consumenten huren bijvoorbeeld hun telefoon. Alleen zo hebben makers baat bij recycling van grondstoffen.

/3531.jpg
donderdag 27 oktober 2016 / Zilt

Reportages & interviews

Rekenen en genieten - Wadzeilen voor beginners

Met zijn Galatea, een Taling 32, verkent Evert Nieuwenhuis met twee kinderen en hoogzwangere vrouw voor het eerst de Waddenzee. Vooral het getij vindt hij een uitdaging, maar na verloop van tijd kiest hij zijn eigen koers en durft zelfs het advies van een ervaren waddenzeiler in de wind te slaan.

/3230.jpg
zaterdag 6 februari 2016 / Vrij Nederland

Reportages & interviews

"Wie zit er aan het stuur, de politiek of de industrie?"

Wat doe je als bedrijf wanneer nieuwe duurzame initiatieven je geen profijt opleveren? Je stelt nieuwe producten in een kwaad daglicht en zorgt dat je zelf meeschrijft aan overheidsbeleid. Hoe Philips, Shell en Gasunie democratisch genomen besluiten ondermijnen.

/2892.jpg
woensdag 18 november 2015 / Vrij Nederland en De Standaard

Reportages & interviews

Aandacht is ons meest intieme bezit, vindt 'machofilosoof' Matthew Crawford

‘Macho-filosoof’ Matthew Crawford ziet ze overal: opdringerige prikkels die onze aandacht willen omzetten in geld. Dat is verontrustend, want aandacht is ons meest intieme bezit, evenveel waard als schone lucht en water. ‘Zonder aandacht kun je niet nadenken of genieten. We moeten de wereld buiten ons hoofd heroveren.’

/2719.jpg
woensdag 9 september 2015 / Vrij Nederland

Reportages & interviews

Van barricade naar bedrijf

Vrij Nederland bestaat 75 jaar en portretteert 75 vernieuwers. Ik sprak met de groene ondernemer Aart van Veller en zijn hippie-ouders over idealisme. Wat hebben de hippies van toen en de feestidealisten van nu met elkaar gemeen? Wie bereikt het meest?

 

/2612.jpg
woensdag 10 juni 2015 / Vrij Nederland

Reportages & interviews

Vrij Nederland presenteert de Nerd 101: Green Tech

De Nerd 101 bestaat uit 101 interessantste technologen, uitvinders en knutselaars van Nederland. De Willie Wortels en Professor Barabassen van deze wereld, maar dan echt: mensen die complexe problemen oplossen door slim en creatief gebruik te maken van technologie. Dit zijn de interessantste nerds in de categorie Green Tech.

/2608.jpg
woensdag 10 juni 2015 / Vrij Nederland

Reportages & interviews

Vrij Nederland presenteert de Nerd 101: Smart Food

De Nerd 101 bestaat uit 101 interessantste technologen, uitvinders en knutselaars van Nederland. De Willie Wortels en Professor Barabassen van deze wereld, maar dan echt: mensen die complexe problemen oplossen door slim en creatief gebruik te maken van technologie. Dit zijn de interessantste nerds in de categorie Smart Food.

/2977.jpg
woensdag 6 mei 2015 / OneWorld.nl

Reportages & interviews

"Smart Energy rocks!"

Negen startups op het gebied van energie presenteerden zich op de Smart Energy Demo Day van Rockstart. “Join us in one of the greatest opportunities of the 21st century.”

/2708.jpg
maandag 24 november 2014 / OneWorld.nl

Reportages & interviews

Insecten zijn de nieuwe sushi

Waarom zou je in hemelsnaam insecten willen eten? “Omdat ze zo lekker zijn”, zegt ontwerpster Julene Aguirre “Als je ze op de juiste manier serveert en presenteert, kunnen insecten zomaar de nieuwe sushi worden.”

/2569.jpg
woensdag 16 april 2014 / OneWorld

Reportages & interviews

Thomas Piketty: ‘Ongelijkheid is gevaarlijk’

Het eertste Nederlandstalige interview met de Franse econoom Thomas Piketty. “Mijn data laten juist zien dat ongelijkheid geen natuurwet van het kapitalisme is.” 

/2501.jpg
donderdag 1 maart 2012 / OneWorld

Reportages & interviews

“Europa rommelt zich door de crisis heen”

Grenzen dicht in tijden van crisis? Juist vrijhandel kan onze economie uit het slop trekken, betoogt Pascal Lamy, voorman van de Wereldhandelsorganisatie. Maar zwak Europees leiderschap staat een oplossing in de weg.

/2502.jpg
woensdag 1 februari 2012 / OneWorld

Reportages & interviews

“Wij zijn niet langer de baas in de wereld”

Portugal vraagt Angola om een lening, China moet de euro helpen redden: de crisis zet de wereld op z’n kop. Wat zijn de gevolgen op de lange termijn? OneWorld vroeg het aan het orakel van de financiële wereld, Martin Wolf van de Financial Times.

/2588.jpg
zaterdag 4 juni 2011 / Vrij Nederland & De Standaard

Reportages & interviews

"Wij zijn goedkoper dan machines"

Zij maken onze gadgets, soms tot de dood erop volgt: de jonge Chinezen van Foxconn. Evert Nieuwenhuis ging als eerste Nederlandse journalist op bezoek bij de fabrieken waar onze iPads en iPhones worden gemaakt. 

/2881.jpg
woensdag 1 juni 2011 / Esquire

Reportages & interviews

Onder Heeren

“Waar anders vind je nog gelijkgestemden?” vraagt de voorzitter retorisch. Na jaren van dalende ledenaantallen vinden steeds meer ‘heren’ hun weg terug naar de sociëteit. Een beetje netwerken, maar toch vooral voor een “geestig en intelligent gesprek”. Verslaggever Evert Nieuwenhuis omzeilde de ballotage

/2507.jpg
zaterdag 14 mei 2011 / Vrij Nederland

Reportages & interviews

De jacht op het ultieme shot - profiel van de thuisbarista

Ze geven honderden tot duizenden euros uit om ‘goddelijke espresso’ te maken en tikken hun vingers blauw op internetfora. Wat drijft de thuisbarista?

/2509.jpg
zaterdag 11 december 2010 / Vrij Nederland

Reportages & interviews

Het groene vergezicht

De overgang van fossiele naar duurzame energiebronnen komt in Nederland maar niet van de grond. Hoe komt dat?

Toon meer berichten