woensdag 16 maart 2016 / Vrij Nederland / Foto: Neil Kremer via Flickr

Pensioenfonds APG: groen lullen, fossiel vullen

Als je iemand moet kunnen vertrouwen, is het je dokter en je pensioenfonds. De eerste zorgt dat je gezond oud wordt, de laatste dat je oude dag ook een beetje leuk is.

Gelukkig hebben pensioenfondsen ook oog voor het welbevinden van de wereld waarin je een leuke oude dag hoopt te beleven. ‘Bij het beleggen van uw pensioenvermogen gaat het om meer dan financiële resultaten alleen,’ schrijft pensioenbeheerder APG, dat voor 4,5 miljoen Nederlanders de pensioenen beheert. ‘Daarom verliezen we milieu- en sociale aspecten (…) nooit uit het oog.’ En: ‘Wij zijn actief op zoek naar beleggingen die een oplossing bieden voor duurzaamheidsvraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van hernieuwbare energie.’

Dan de werkelijkheid. Waarom investeert APG in fossiele bedrijven die bedrijfsbelangen belangrijker vinden dan de toekomst van de aarde? ‘Ik pomp alles op wat ik kan oppompen om aan de vraag te kunnen voldoen,’ zei Shell-topman Ben van Beurden onlangs voor de camera van Nieuwsuur. ‘Wat uiteindelijk werkt tegen klimaatverandering is minder CO2 uitstoten en de consument stoot CO2 uit.’ Tuurlijk, zo simpel is het: niet de drugsdealer, maar de verslaafde zit fout.

Onlangs besloot Shell om concurrent BG voor het recordbedrag van 50 miljard euro over te nemen. De onvolprezen journalistieke website Follow the money (FTM) zocht uit welke pensioenfondsen instemden met deze mega-overname. Wat bleek: 19 van 22 fondsen die wilden reageren, waaronder APG, steunden deze aankoop van Shell. Wat is er in hemelsnaam duurzaam aan het kopen van 50 miljard euro aan fossiele brandstoffen? BG staat te boek als een gasbedrijf, en volgens een woordvoerder van APG is gas ‘een duurzaam alternatief voor olie’. Pardon? Beweren dat gas duurzaam is, is als zeggen: ‘Maar dokter, ik rook light-sigaretten, die zijn gezond!’

Dat BG een gasbedrijf is, is overigens onzin. In het recente jaarrapport van BG (pagina 133 en 134) staat dat 70 procent van de productie gas is en 30 procent olie. Maar de gas- en oliereserves zijn even groot. BG is dus geen gasbedrijf, maar een fossiel bedrijf met iets meer gas- dan olievoorraden. Hoe dan ook, elke fossiele voorraad is slecht nieuws voor een pensioenfonds, want als gevolg van het klimaatakkoord van Parijs moet tweederde daarvan in de grond blijven: de carbon bubble. Oftewel: weggegooid geld, ten koste van uw pensioen.

Dus: zijn pensioenfondsen duurzaam? ‘Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van pensioenfondsen om een zo goed mogelijk pensioen te genereren tegen zo laag mogelijke kosten,’ zegt een woordvoerder tegen FTM. Helder: uiteindelijk gaat het om geld. Lul dan niet van die slappe groene praatjes op je website.