donderdag 17 maart 2016 / De Correspondent /

Welke feiten, claims en mythes over voedsel en duurzaamheid wil jij onderzocht hebben?

Sparen vegetariërs het klimaat? Is biologisch eten gezonder dan niet-biologisch eten? Hoe vervuilend zijn verpakkingen? Het zijn maar drie vragen die ik in mijn onderzoek naar voedsel en duurzaamheid wil beantwoorden. Nog andere vragen? Of kennis die ik mee moet nemen? Ik hoor het graag.

Met elke hap of slok die je neemt, druk je je stempel op de wereld. De productie van ons voedsel heeft namelijk grote impact op het milieu.

In Nederland – denk aan het mestoverschot of bijensterfte ten gevolge van bestrijdingsmiddelen – maar ook in de rest van de wereld. Voor de soja waarmee wij ons vee voeren, wordt al te vaak regenwoud in Zuid-Amerika gekapt, om maar een bekend voorbeeld te noemen.

De productie van ons voedsel heeft ook grote gevolgen voor klimaatverandering: voedsel is goed voor ongeveer een kwart Bekijk hier die kwart aan uitstoot. van alle uitstoot die een Nederlands huishouden direct en indirect veroorzaakt.

Gelukkig zijn veel mensen zich bewust van de voetafdruk Hier lees je meer over die voetafdruk. van hun voedsel en proberen zo dier- en milieuvriendelijk te eten. Maar voor het schap in de supermarkt slaat de twijfel toe. Wat is beter: biologische tomaten uit het verre Spanje of gewone tomaten uit een Hollandse kas? Een ‘vegetarische schnitzel’ levert minder CO2-uitstoot op, maar wat als daar Zuid-Amerikaanse soja in zit? Dat biologische hamlapje is fors duurder dan een gewone, maar hoeveel beter is het leven van dat biologische varken geweest?

De bewuste eter dreigt te verdwalen in een woud vol goede bedoelingen.

In deze reeks wil ik onderzoeken hoe voedsel en duurzaamheid samenhangen. In elke aflevering... lees verder op De Correspondent.