Artikelen in 'Radio & televisie' - X
/4340.jpg
woensdag 12 juni 2019 / NTR op NPO2

De Kennis van Nu

In het tv-programma De Kennis van Nu mocht ik vertellen over de milieuvervuiling die het eten van vlees veroorzaakt. En hoe duurzaam is een vleesvervanger?

/4293.jpg
zaterdag 13 april 2019 / Radio 1

Laat de consument de CO2-taks betalen, niet de producent

Er komt een CO2-belasting, maakte het kabinet Rutte III bekend aan de vooravond van de provinciale verkiezingen. Maar wanneer en in welke vorm lijkt ook voor het kabinet nog een vraag. Duurzaamheidsjournalist Evert Nieuwenhuis heeft wel een suggestie hoe dit zou kunnen: laat de consument een CO2-taks betalen, niet de producent. Dit is transparanter en hoeft volgens hem niet ten koste te gaan van de concurrentiepositie van de industrie.

Gesprek met Peter de Bie en Dieuwertje Blok.

zaterdag 25 maart 2017 / Tros Nieuwsshow (Radio 1)

Waarom we na het zien van een gruwelijk filmpje uit een slachthuis, geen grammetje minder vlees eten

Vorige week dook een filmpje op met gruwelijke beelden uit een slachthuis. Waarom blijven we vlees eten? Gesprek met Meike van de Meij en Peter de Bie van Tros Nieuwsshow (Radio 1).

zaterdag 5 december 2015 / De Nieuwsshow (Radio 1)

Illegaal een nier kopen is niet zo moeilijk...

Gesprek in De Nieuwsshow (Radio 1) over het onderzoek van Evert Nieuwenhuis en Yournalism naar illegale handel in organen via Facebook. 

zaterdag 31 maart 2012 / Tros Nieuwsshow (Radio 1)

De terugkeer van Made in Holland

Steeds meer bedrijven laten hun producten weer in Nederland maken, in plaats van China. Evert Nieuwenhuis, auteur van De Grote Globaliseringsgids, weet waarom. 

zaterdag 30 juli 2011 / Tros Nieuwsshow (Radio 1)

Tros Nieuwsshow

Fabrieksmeisjes vallen flauw

Begin deze week vielen bijna vijftig werknemers flauw in een Cambodjaanse fabriek van kledingmerk Puma. De week daarvoor overkwam ongeveer honderd arbeiders hetzelfde in een fabriek waar kleding voor H&M wordt gemaakt. En ook in juni zakten in twee dagen tijd zo’n driehonderd werknemers in elkaar. Wat is er in deze fabrieken aan de hand? En waarom raken bedrijven als H&M en Puma telkens weer verwikkeld in dit soort schandalen, ondanks al die fraaie gedragscodes en nog mooiere beloften?
zaterdag 7 mei 2011 / Tros Nieuwssho (Radio 1)

Tros Nieuwsshow

Bloed aan mijn Apple?

Met een netto winst van maar liefst zes miljard dollar in 2010, is Apple de onbetwiste koploper op de elektronicamarkt. Voor de honderdduizenden Chinese arbeiders die al deze apparaten in elkaar zetten, is de situatie minder rooskleurig. Lage salarissen, onveilige werksituaties, lange dagen en een streng regime op de werkvloer, zeggen activisten. Vandaag wordt Apple tot de orde geroepen op de International Make IT Fair Action Day. Over dit initiatief en de werkomstandigheden in China een gesprek met Evert Nieuwenhuis. Hij bezocht als eerste Nederlandse journalist de beruchte Foxconn fabrieken.
zaterdag 3 juli 2010 / Tros Nieuwsshow (Radio 1)

Radio

Het einde van Made in China?

Heeft 'Made in China' nog toekomst? In China woedt een ongekende stakingsgolf die de fabrieken van onder andere Toyota en Honda stillegt, ondanks tientallen procenten loonsverhoging. Ondertussen laait ook in China de discussie op over arbeidsomstandigheden, nu in de fabriek waar de iPads wordt gemaakt dit jaar al tien mensen zich van het leven hebben beroofd. Over de onrust op 'de werkplaats van de wereld' èn de omstandigheden waarin de vuvuzela's worden gemaakt, praat journalist Evert Nieuwenhuis, auteur van de De Grote Globaliseringsgids - van Aandeelhouder tot Zapatista.
woensdag 23 december 2009 / Decennium Tiendaagse, Tros (Radio 1)

Radio

Decennium Tiendaagse

Tien dagen lang blikt Radio 1 terug op het afgelopen decennium. Wat was het nieuws, welke ontwikkelingen zijn bepalend geweest voor het eerste decennium van 2000? En wie zijn de winnaars en de verliezers? Evert Nieuwenhuis en Kees Hudig bespreken het belang van de bloedige rellen van de anders-globalisten tijdens de G8-top in Genua, 2001. Presentatie: Mieke van de Meij
zaterdag 5 september 2009 / Tros Nieuwsshow (Radio 1)

Radio

Tros Nieuwsshow

Uit recent onderzoek van de Schone Kleren Campagne blijkt dat ondanks alle beloften de Indiase en Bengaalse naaisters van onze kleding nog altijd onder erbarmelijke omstandigheden werken. Moeten we dan maar alles uit lage-lonenlanden boycotten? Nee, want de meisjes achter de naaimachines biedt het werk wel degelijk een kans, stelt journalist Evert Nieuwenhuis. Als schrijver van De Grote Globaliseringsgids heeft hij zich grondig in dit onderwerp verdiept.
/2553.jpg
zondag 18 december 2005

VPRO's Boeken

In deze uitzending van Boeken&cetera praat presentator Wim Brands met Chris van der Heijden en Evert Nieuwenhuis over globalisering en over de merites van het praktisch idealisme dat Nieuwenhuis signaleert bij de huidige generatie jongeren.