Artikelen in 'Nieuws & achtergrond' - X
/2943.jpg
zaterdag 5 december 2015 / Trouw & De Morgen

Te koop via Facebook: een nieuwe nier

Op zoek naar een nier en bereid daar fors voor te betalen? Gooi een hengeltje uit op Facebook en de reacties stromen binnen, blijkt uit een digitale zoektocht.

/4791.jpg
vrijdag 9 april 2021 / www.wbgl.nl/gip

Evert Nieuwenhuis en Tom van der Lee

Groene Industriepolitiek – Bouwen aan de Groene Eeuw

Hoe zorgen we ervoor dat de zware indudstrie groen wordt en hoe versnellen we deze transitie? Slothoofdstuk van de bundel Groene Industriepolitiek - Bouwen aan de Groene Eeuw, geschreven door Evert Nieuwenhuis en Tom van der Lee.

/4177.jpg
donderdag 22 november 2018 / Vrij Nederland

Maakt het 'groenste kabinet ooit' zijn duurzame beloftes waar?

Eindelijk: klimaatverandering staat hoog op de politieke agenda. Gaat dit kabinet ook écht wat veranderen? Waar zit de politieke, maatschappelijk en economische weerstand? En hoe is die te overwinnen?

/4200.jpg
donderdag 22 november 2018 / Vrij Nederland

Zelf de wereld redden

Iedereen die leeft en consumeert, kan de wereld groener maken. Ga aan de slag met deze groene voornemens waarmee je de meeste impact maakt. Op naar een knalgroen 2019!

/3813.jpg
woensdag 19 juli 2017 / De Correspondent

Vis kweken wordt een vorm van bio-industrie. Gelukkig zijn er slimme oplossingen

De meeste vis die wereldwijd wordt gegeten komt niet uit zee, maar wordt gekweekt. En daardoor ontstaan problemen die lijken op die van de bio-industrie, zoals mestproductie en overmatig antibioticagebruik. Hoe kan vis kweken duurzamer?

/3814.jpg
zaterdag 1 juli 2017 / Vrij Nederland

Vliegen met een aflaat

Bij het boeken van een vlucht kun je voor een paar tientjes je CO2-uitstoot compenseren. Probleem opgelost, toch? Nee. ‘Klimaatcompensatie geeft je valselijk een goed gevoel.’

/3793.jpg
donderdag 1 juni 2017 / Vrij Nederland

De zondige zomervakantie

Milieutechnisch kun je beter naar een vakantiekazerne in Benidorm dan naar een eco-lodge op Bali. Maar wat is de allergroenste vakantiebestemming?

/3747.jpg
zaterdag 22 april 2017 / de Volkskrant

Drie euro voor een kilo appelen... maar niet heus

Een zak appels is veel duurder dan wat we er in de winkel voor betalen. De verborgen kosten voor milieu en samenleving worden namelijk niet meegerekend. Dat zou wel moeten, vinden steeds meer mensen.

/3740.jpg
woensdag 12 april 2017 / De Correspondent

90 procent van de visbestanden is in gevaar. Hoe kunnen we de wilde vis beschermen?

Overbevissing ontwricht samenlevingen en leidt tot armoede, honger, slavernij, piraterij, vluchtelingen en is vervlochten met drugs- en wapenhandel. Dus ging ik op zoek naar manieren om overbevissing tegen te gaan, want die zijn er.

/3743.jpg
dinsdag 28 maart 2017 / De Correspondent

De oplossing voor al dat plastic op de groente- en fruitafdeling: laser

Het is een grote ergernis van groene consumenten: koop je biologische groente of fruit, zit het in milieuvervuilend plastic. Soms ligt de ‘gewone’ komkommer of paprika zonder plastic in de schappen, maar moet het biologische broertje het tóch doen met een extra plastic schilletje. Waarom toch?

/3719.jpg
dinsdag 21 maart 2017 / de Volkskrant

De route soleil van Nederland

Cool: snelwegen die zelf schone energie opwekken. Wie weet rijden we straks in onze elektrische auto op de energie die wordt geproduceerd door de snelweg waarop we rijden.

/3741.jpg
woensdag 15 maart 2017 / De Correspondent

Het gaat slecht met de vissen. Kunnen we ze nog wel blijven eten?

Kunnen we met een uitdijende wereldbevolking op een duurzame manier vis blijven eten? Zo ja, hoe? Daar wil ik in een reeks verhalen - met jullie - achter komen. Eerst maar eens inventariseren: wat weten we over de staat van de vis?

/3730.jpg
woensdag 1 maart 2017 / Vrij Nederland

Wat vervangt vlees het beste, voor mij én de aarde?

Minder vlees is goed voor jezelf én het milieu. Maar wat zijn goede vleesvervangers? Het Geweten (vleesliefhebber, maar ook het groenste jongetje van de klas) zocht het uit.

/4142.jpg
woensdag 1 maart 2017 / Vrij Nederland

Wie levert mij 100% grasgroene energie?

Honderd procent duurzame energie van eigen bodem – hoe groen wil je het hebben? Maar ook groen komt in gradaties. Welke energieleverancier is de groenste?

/3677.jpg
dinsdag 28 februari 2017 / de Volkskrant

Lego maar dan plantaardig, van Hollandse makelij

Wat de Deense speelgoedreus Lego in 2030 voor elkaar wil krijgen, kan een Nederlands bedrijf nu al: bouwblokjes produceren van volledig plantaardige grondstoffen. Dit najaar moeten ze in de winkel liggen.

/3663.jpg
vrijdag 10 februari 2017 / De Correspondent

Een beetje veeteelt is júist duurzaam (en nog 3 inzichten over vlees)

De afgelopen maanden deed ik onderzoek naar de verduurzaming van onze vleesindustrie. Ik schreef over voedselkilometers, insecten, een vleesvrije wereld en meer. In dit stuk zet ik mijn belangrijkste inzichten op een rij.

/3765.jpg
donderdag 15 december 2016 / Vrij Nederland

Waar doe ik gewetensvol mijn boodschappen?

Als bewuste consument wil je graag weten of je supermarkt een beetje deugt. ‘Het Geweten’ Evert Nieuwenhuis zoekt het uit, met drie belangrijke vragen op z’n boodschappenlijstje.

/3556.jpg
woensdag 16 november 2016 / de Volkskrant

Ruwe bolster, sterke pallet

Een Nederlands bedrijf maakt pallets van geperste kokosnootschillen volgens een oud, bijna vergeten procedé. De grondstof is duurzamer en goedkoper dan hout.

/3483.jpg
zaterdag 24 september 2016 / de Volkskrant

Onder een groen dak is het veel koeler

Je dak (laten) beplanten is best duur. Is het resultaat zo fantastisch als fabrikanten beloven? In elk geval is het een prima methode om de hitte direct onder het dak te temperen.

/3471.jpg
woensdag 21 september 2016 / Vrij Nederland

Waarom we te veel vlees eten en hoe we dat kunnen veranderen

Vlees eten is het nieuwe roken: het is asociaal en ongezond, dat weet iedereen. Toch blijven de meeste mensen – onder wie Vrij Nederlands ‘geweten’ Evert Nieuwenhuis –het gewoon doen. Waarom is het vlees toch zo zwak?

Toon meer berichten